Powered By Blogger

onsdag 21 december 2016

Hembakat

Jag är inte den som lagar julmaten i vår familj, i så fall hade vi ätit Mamma Scans köttbullar och nån på Ica hade griljerat och skivat skinkan. Däremot har jag ju en sambo och en pappa som är kungar på att grava lax, griljera revben och lägga in sill. Lucky me. 

Jag bidrar med en hemlagad sak på julbordet varje år; en limpa! Som en treåring skulle klara av att röra ihop, men som trots detta brukar göra succé. Vem gillar inte en tjock skiva bröd med Bregott och lagrad prästost liksom?! 

Som den goda människa jag är delar jag självklart med mig av receptet på min limpa. Jag brukar dock inte följa detta slaviskt utan freestyla rätt friskt; i år bytte jag ut russinen mot aprikoser, hasselnötterna mot valnötter och filmjölken mot naturell yoghurt. Shit vad jag är wild and crazy. 

Viktigt; snåla inte med nötterna. Det ger en känsla av lyx och exklusivitet. Att du sen köpt nötterna på extrapris på Lidl vet ingen. 

Idag hade jag hjälp av två kids när limporna bakades. Dom höll sams. Och inget ska knådas. Bara att mäta och röra. Hur bra? Barnvänligt liksom. 

Sätt igång och baka nu och känn dig som Leila Lindholm herself... Det gjorde jag i 2,5 minut. Minus stylat kök och stylad frisyr då. 

  • 2 dl fiberhavregryn (vanliga funkar också)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl russin (aprikoser)
  • 1 dl grovhackade hasselnötter (valnötter)
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 4 dl filmjölk/yoghurt 
  • ½ dl flytande honung
  • ½ dl lingonsylt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i filmjölk, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 ½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Jag fick flow efter limpbaket och drog ihop en plåt nougatrutor också. Sjukt otippat. Flowet räckte dock inte för att städa köket. Det gör jag imorgon... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar